thirza-in-guatemala.reismee.nl

Even iets van me laten horen ;)

¡Hola!

Ik heb deze week nog niks van me laten horen dus het werd weer eens tijd om iets op mijn blog te plaatsen!

Zoals velen van jullie vast hebben gehoord en gelezen is dat zondagavond de vulkaan de Fuego is uitgebarsten en dit tientallen levens heeft gekost... Wat was dit een rare belevening... iets wat je hele leven je bij blijft... 

De vulkaanuitbarsting was hier niet ver vandaan, iets van 18 km, en maandag ging voor ons het leven gewoon door, we moesten gewoon naar school, terwijl 18 km hier vandaan mensen hun leven is verwoest, alles zijn kwijtgeraakt of op de vlucht zijn geraakt... later op de dag is de vulkaan nog een keer uitgebarsten en zijn nog meer mensen geëvacueerd. Ik heb vaak de vraag gehad hoe locals erop reageren en tegen mijn verwachting in zijn ze hier in Antigua aardig kalm, maar dit komt waarschijnlijk omdat de lavastroom nooit deze kant op zal komen, heb ik mij laten vertellen.

De geplande hike naar de acatenango gaat voorlopig niet door omdat deze vulkaan gesloten is door de uitbarsting, het is nu te gevaarlijk om deze te beklimmen!

Dinsdag had ik mijn dag niet echt, ik kon mijn concentratie niet bij de les houden... buiten was het vies aangezien iedereen de as aan het opruimen was. Hierdoor besloot ik thuis te blijven ‘s middags en dat is maar goed ook want rond 1500 uur barstte het los! Zo hard heb ik het zelfs in Nederland niet zien regenen    Tegen 1600 uur stond de straat helemaal blank aangezien de afvoer door al het as verstopt was geraakt, locals stonden tot hun knieën in het water om de afvoer proberen schoon te maken, tevergeefs, twee dagen later was het nog niet allemaal weggespoeld... de foto’s en filmpjes staan op Facebook! Rond etenstijd viel ook nog eens de stroom uit dus hadden we diner bij kaarslicht haha!

Woensdag had ik echt het idee dat ik de Spaanse taal onder de knie krijg! Ik kan mijn docent verstaan en ik begrijp wat zij zegt, al vind ik het nog moeilijk om terug te spreken aangezien ik vaak niet op de juiste woorden kan komen... maar, oefening baart kunst! ‘S middags hadden we geen water, we konden niet naar de wc, handen wassen etc., waarschijnlijk door de behoorlijke regenval van de dag ervoor. ‘S middags met Sara en Darlene naar het choco museo geweest om te studeren, even een andere omgeving én overheerlijke warme chocomelk!

Donderdag was een rustig dagje, gestudeerd in de middag en ‘s avonds met zn allen in de eetkamer haha!

Vandaag (vrijdag) ben ik met mijn docent naar Los Patojos geweest, het project waar ik vrijwilligerswerk ga doen! Bij aankomst leek het alsof ze niet eens wisten dat ik zou komen, wanneer ik zou beginnen en noem maar op... ik zag de bui al hangen, de directeur was er nog niet, die zou rond 09.00 uur komen dus we kregen eerst een rondleiding. Om 09.00 uur kort gesprekje gehad met de directeur en kwam het erop neer dat ik 18 juni gewoon kon beginnen op het project! 

Smiddags heb ik gewoon even lekker niks gedaan, Sara is inmiddels verhuisd naar een andere homestay en laat in de middag ben ik met twee andere Amerikanen, Carrie & Corn, naar het choco museo geweest om de beroemde chocolate Maya te proberen! Chocopasta, warme melk, honing & chilipoeder mixen tot je eigen hot chocolate!

Morgen (zaterdag) ga ik samen met Carrie & Corn naar het dorpje Alotenango, waar de meeste vluchtelingen worden opgevangen, om te helpen in de kerk!

Ik zal kijken of ik nog wat leuke foto’s heb en die op facebook plaatst! 

Jullie horen snel weer van mij! 

Liefs, ThirzaIk ben veilig!

Hola mensen!

Zoals jullie misschien wel op t nieuws gehoord hebben is de vulkaan de Fuego, 20 km hier vandaan, gisterochtend uitgebarsten... de lavastroom heeft dorpjes aan de andere kant van de vulkaan onder handen genomen, dus IK BEN VEILIG!

Hier geven ze alleen aan op te passen met het inademen van de as, die door de richting van de wind deze kant op wordt geblazen!

De eerste week zit er alweer bijna op!

Guyss,

Morgen zit de eerste week er al weer op... ik ben niet in staat geweest om elke dag wat te posten op mijn blog dus komt vandaag een korte samenvatting van mijn eerste week haha!

Maandag mijn eerste les gehad, na 2 lessen zonk de moed mij in de schoenen en dacht ik hoe ga ik dit ooit onder de knie krijgen, nu, na 5 lessen merk ik dat mijn vocabulair flink gestegen is en ik al beter begrijp waar mensen het over hebben! Ik probeer in mijn beste Spaans nu terug te praten    Dit weekend is het tijd om 50 werkwoorden te stampen dus diehard stappen wordt hem niet...

Dinsdagmiddag ben ik samen met andere studenten van de taalschool naar de macademia farm geweest, erg interessant hoe dit proces in z’n werk gaat en wat voor simpele werktuigen ze hier gebruiken! De weg naar de farm was middels een zogenoemde chickenbus, oude Engelse schoolbussen die ingezet worden als bussen, ook voor locals. Op de terugweg was de bus overvol maar liet toch telkens mensen binnen, hutje op mutje kwamen we terug in Antigua!

Woensdagochtend ben ik samen met mijn docent en wat andere docent-student-koppels naar een lokale boerderij geweest. Dit om het Spaans te bevorderen en ook eens iets anders te doen dan in de tuin Spaans leren haha! Na de rondleiding hebben we wat gedronken met z’n allen en hebben we het spelletje ‘Wie ben ik?’ gedaan! Teruggekomen van de farm was ik doodmoe, ik heb niet echt de tijd genomen om van mijn jetlag af te komen dus vandaag was de uitgelezen kans om even smiddags lekker op bed te liggen en niet zo veel te moeten doen.

Donderdagmiddag ben ik beetje gaan sightseeingen door Antigua. Leuke straatjes ontdekken, leuke winkeltjes ontdekken, even bekijken waar alles een beetje zit. In het centrum was een of andere optocht van, ik denk, een heilige van de kerk, wanr alle straten waren versierd en er liep een trommelorkest achteraan! Hierna doorgelopen naar dé mcdonalds van Antigua die bekend staat om zijn mooie tuin! Goed excuus voor een lekker ijsje, mcFlurry oreo met verse aardbeien!   Na de mcDonalds mn weg vervolgd naar de local market waar ik compleet verdwaald ben, want jeetje, wat is het hier gigantisch! Uiteindelijk een uitweg gevonden en besloten terug naar huis te gaan. Eenmaal in het huis bleek de tweepersoonskamer met prive badkamer vrij te zijn gekomen en werd mij aangeboden om samen met een Amerikaanse (Sara) deze kamer in te gaan, dus het verhuizen kon beginnen! Het enige nadeel aan deze kamer is dat het pal aan de weg ligt en de chickenbuses erg veel lawaai maken...

Tijdens de les vrijdag merkte ik dat het bijna weekend was want wat was mijn concentratie ver te zoeken! Na de lunch ben ik met Sara naar de markt geweest om een paraplu te kopen want het regenseizoen is toch echt begonnen! Het begint vaak rond een uurtje of 17.00 uur te regenen en soms te onweren en dit houdt vaak niet op tot de volgende ochtend...

Om 14.00 uur ben ik samen met Sara naar een textielworkshop gegaan waar wij ons eigen armbandje hebben geweven! De creativiteit moest uit mijn tenen komen haha!   

‘S avonds heb ik samen met Sara een soort kroegentocht gehouden in Antigua en we uiteindeijk belanden in een salsabar haha! Maar nee, ik heb niet gedanst...   

Vandaag, zaterdag, hebben we een uurtje langer kunnen slapen en na het ontbijt zijn we naar het uitkijkpunt Cerro de la Cruz gelopen! Een flinke trap omhoog, maar deze valt uiteindelijk wel mee als je doorhebt hoe dichtbij het eigenlijk is! Het uitzicht is fenomenaal! Alleen jammer dat de bewolking een deel van de Volcano de Agua bedekte...

Na de lunch ben ik even naar de markt geweest en ben ik bij een travel agency langsgeweest om te informeren naar de prijzen van de tours die ik wil gaan doen!

Eén trip, en ook gelijk de laatste trip, staat al gepland en is geboekt! Ik ga het laatste weekend dat ik hier verblijf naar Tikal, de oude maya reünies! Ik ga met de overnightbus vrijdagnacht naar Flores, kom daar zaterdagochtend aan en ga via mijn hostel naar Tikal inclusief guide en transfer, ik overnacht in dat hostel en de volgende ochtend vlieg ik terug naar Guatemala City om mijn vliegtuig terug naar Nederland te pakken!

Een andere tour die op de planning staat volgend weekend is het beklimmen van de Volcano Acatenango. ‘Acatenango is met een hoogte van 3976 meter de 3e hoogste vulkaan van Guatemala. De tweedaagse hike brengt je langs 3 microklimaten waardoor je elke paar uur in een totaal andere omgeving staat. Daarbij heb je vanuit Acatenango uitzicht op de omliggende vulkanen Agua, Fuego en Pacaya en juist dat maakt dit een van de mooiste hikes in Midden-Amerika. Fuego is erg actief en met een beetje geluk zie je bijna elk uur een indrukwekkend uitbarsting waarbij rook, as en stenen in de lucht worden gespoten’.

Verder is het plan om een dagtour te plannen naar lake atitlan, een kratermeer omringd door de drie vulkanen!

Ik zal proberen wat foto’s van de afgelopen dagen op mijn blog te plaatsen, mocht dit niet lukken dan zijn ze te vinden op facebook!

Liefs

KLEINE UPDATE: foto’s via Facebook...

Beste mensen,

Even een kleine update.

Het lukt mij niet om de foto’s op deze blog te zetten aangezien hij nu al 3 dagen een foutmelding geeft... op Facebook lukt het wel dus ik probeer zo af en toe wat foto’s op Facebook te delen!


Het grote avontuur is begonnen!

 Beste allemaal!

Ik ben heel maar met een giga jetlag aangekomen!

Om 03.30 uur ging zondagochtend de wekker... klaar om op reis te gaan. Check-in ging soepel, daarna nog even koffie gaan drinken voordat ik door zou gaan naar de douane. Staan opeens je beste vriendinnen en je, zoals mn moeder t altijd zegt, substite moms voor je! En wat was dat geweldig!

Na een vrijwel emotioneel afscheid werd het tijd om toch echt alleen op pad te gaan. Van Amsterdam vloog ik naar Madrid. Waar ik naar heel de andere kant, met een metro!, van het vliegveld moest om op het vliegtuig te stappen naar Guatemala City! Na driekwartier in de rij te hebben gestaan bij de douane ging dit eigenlijk ook heel vlekkeloos. Maar sjees, wat duurde die vlucht lang!

Aangekomen op Guatemala City werd ik opgewacht door iemand van de talenschool en na driekwartier rijden (over allemaal hobbelige weggetjes) kwamen we aan bij mijn gastgezin. Ik werd hier voor de deur afgezet en verder was ‘t eigenlijk zoek het maar uit. De communicatie verliep niet zo best aangezien mijn gastvrouw totaal geen Engels spreekt en ik, met mijn paar woorden Spaans, haar ook niet echt begreep. Gelukkig verbleven er nog andere studenten die mij wegwijs konden maken!

Samen met een van hun ben ik nog een hapje gaan eten en daarna lekker mn bed ingedoken!

Om 06.30 uur ging de wekker weer, want ja, ontbijt om 07.00 uur... Het ontbijt bestond uit scrumbled egg, brood en een of andere bonenspread. Nou en dat heb ik geweten haha! 

Na het ontbijt op weg naar de talenschool en blijkt dat ik gewoon prive les krijg! Hele leuke vrouw die godzijdank wel een beetje Engels spreekt haha! Na een wandeling van 10 minuutjes komen we aan in een grote tuin waar allemaal tafeltjes met twee stoeltjes eromheen staan, nou dat was dus het ‘klaslokaal’!

Smiddags is het weer hier echt te warm om echt actie te ondernemen dus na een zoektocht naar een bankautomaat toch maar terug gegaan naar mijn kamer en vervolg die poging vanavond na het eten wel weer!

Noou dit waren zo’n beetje de eerste dagen van mijn grote avontuur en tot snel!

Liefs,

Thirza

Het aftellen is begonnen!

Beste mensen!

Na een weekje lekker op vakantie te zijn geweest met mijn familie komt de dag dat ik vertrek steeds dichterbij, om precies te zijn nu nog vijf dagen!   

Met alle voorbereidingen ben ik zo goed als klaar; de belangrijke papieren liggen in drievoud klaar, de inentingen zijn binnen, de verplichte voorbereidingsdagen kan ik afvinken, verzekeringen zijn geregeld, en vooral niet te vergeten, de backpack is al een keer ingepakt en alles past! Wat ik eerlijk gezegd niet had verwacht haha maar dat scheelt weer. Hij weegt ongeveer 14 kilo, dus heel schots en scheef ga ik, hopelijk, niet lopen!   

Ook is het bekend bij wie ik in het gastgezin zit voor de volle zeven weken en op welk project ik mag gaan werken! Dus geen onzekerheden meer wat dat betreft en ga ik er met een goed gevoel naar toe!

Verder komt het ‘afscheid nemen’ steeds dichterbij... 

Mensen stellen mij steeds de vraag ‘En, ben je al zenuwachtig?’, maar eigenlijk heb ik hier nog vrij weinig last van, ik had verwacht van wel maar ik heb er vooral erg veel zin in en kijk er echt naar uit om op dat vliegtuig te stappen!

Donderdag is mijn laatste werkdag bij Aviodrome en tegen al mijn verwachtingen in hebben mijn collega’s een fantastisch leuk boekje gemaakt die ik mee kan nemen zodat ik de leuke werkdagen met die lieve collega’s omhoog kan halen wanneer ik het werk ga missen! Wat kans 1 op 10 is wat betreft het werk, maar mijn collega’s ga ik zeker missen!   

Vrijdag hebben we een gezellige avond gepland staan met de mensen die voor mij belangrijk zijn en dan;    kan het grote avontuur gaan beginnen!    

De voorbereidingen zijn in volle gang!

Hallo allemaal!

In januari heb ik eerder een bericht gepost waarin ik besloten heb om twee maanden vrijwilligerswerk te gaan doen in Guatemala!

Nu 2 maanden verder zijn de voorbereidingen in volle gang...

Na vele schriftelijke formulieren ingevuld te hebben, een CV in het Engels gemaakt te hebben en een motivatiebrief te hebben geschreven, heb ik begin februari ook de bevestiging gehad vanuit Guatemala dat ik welkom ben als vrijwilliger bij hun project! 

Toen kon de voorpret beginnen... Ik ga een vrijwilligerstraining volgen, die gepland staat op 7 april! 

Inmiddels zijn ook de vliegtickets geboekt!   Ik vertrek op zondag 27 mei in de ochtend, na een reis van ruim 16 uur kom ik eind van de middag aan in Antigua, Guatemala. Antigua is de hoofdstad van Guatemala, daar verblijf ik drie weken om Spaanse les te volgen op een universiteit daar. Na deze drie weken ga ik voor ruim vier weken ergens anders op een project werken, jammer genoeg is deze locatie nog niet bekend! Daarna weer terug naar Antigua om maandag 16 juli weer aan te komen op Amsterdam Schiphol.

Natuurlijk komen er ook vaccinaties bij kijken... Tegen hepatitis A en DTP moet ik verplicht ingeënt worden, ook deze afspraak staat gepland in april!

Om mezelf goed voor te bereiden heb ik een cursus Spaans bij LOI aangeschaft zodat ik enigszins voorbereid op reis ga... Zo kennen jullie mij waarschijnlijk ook wel; tikkeltje perfectionistisch   

Verder ben ik druk bezig met al het geld inzamelen om deze reis voor mij mogelijk te maken! Ik werk momenteel fulltime in de horeca, daarnaast geef ik bijles tegen betaling, pas ik op en ben ik oude spullen die ik niet meer gebruik aan het verkopen! Ook heb ik een flyer laten afdrukken die ik overal en nergens ga ophangen voor mogelijke donaties (ook bijgevoegd als afbeelding!). En heb ik een online doneeractie opgestart om het geld bij elkaar te sparen! Met mijn eigen acties ben ik al op tweederde van het bij elkaar te krijgen bedrag, alleen de laatste loodjes zijn het moeilijkst... dus mocht jij iets willen doneren om deze reis mogelijk te maken? Dan zou ik jou daar eeuwig dankbaar voor zijn! Het hoeft geen groot bedrag te zijn, alle kleine beetjes helpen! Voel je vooral niet verplicht! De link naar deze doneeractie staat hier: https://www.doneeractie.nl/vrijwilligerswerk-in-guatemala/-27488.

Het lijkt mij leuk als jullie mij blijven volgen door je aan te melden op de mailinglijst! Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar de homepagina op mijn blog;
  2. Rechts onderaan de pagina vind je het kopje 'Blijf op de hoogte!';
  3. Vul hier je e-mailadres in en ik hou je op de hoogte van mijn reis!


Tot de volgende keer!

Liefs, Thirza

Welkom op mijn Reisblog!

Hallo en welkom op mijn reisblog!

Dé plaats om op de hoogte te blijven van alle avonturen en ervaringen tijdens deze reis. Vanaf nu zul je hier dan ook regelmatig nieuwe verhalen en foto's vinden, en via de kaart weet je altijd precies waar ik me bevind en waar ik ben geweest! Meer informatie over mijzelf en de reis die ik ga maken vind je in het profiel.

Wil je automatisch een mailtje ontvangen wanneer er een nieuw verhaal of een nieuwe fotoserie op deze site staat? Meld je dan aan voor mijn mailinglijst door je e-mail adres achter te laten in de rechter kolom.

Ik zie je graag terug op mijn reisblog en laat gerust af en toe eens een berichtje achter!

Leuk dat je met me meereist!

Groetjes,

Thirza

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Travel Active